De voordeur en het belang van je stoepje vegen

Voordeur of achterdeur?
Je voordeur. Gebruik je deze deur altijd? Of ga jij altijd via de achterdeur je huis naar binnen? De auto zet ik bewust aan de voorkant van het huis, zodat we via de voordeur ons huis binnenkomen.

Maar… we wonen in een dijkwoning en het huis staat aan een doorgaande weg, waardoor ik met de kinderen op de fiets eigenlijk vaak achterom rijd. Op mijn verlanglijstje staat dan ook een fietsschuurtje aan de zijkant van het huis, zodat we dan eerder de voordeur zullen nemen. Je moet het jezelf wel een beetje makkelijk maken om oude gewoontes te gaan veranderen.

Waarom is het zo belangrijk om via de voordeur te gaan? De voordeur heeft een bijzondere functie. Dit is de plek waar jij bepaalt wie binnen mag komen en wie niet. Aan de ene kant je privéleven en aan de andere kant de buitenwereld. De voordeur is de grens. Een voordeur laat zien wie er woont. Dit doe je door middel van een bordje met je naam erop en natuurlijk een duidelijk zichtbaar huisnummer. Zo creëer je duidelijkheid voor de bezoeker en postbezorger.

Verse energie komt het huis binnen via de voordeur. De voordeur wordt dan ook de “mouth of Chi” genoemd. De mond van de energie. Om die levensenergie ook daadwerkelijk de ruimte te bieden, om binnen te kunnen stromen, is de voorwaarde dat de voordeur ook gebruikt wordt. Energie volgt daar waar je vaak komt, dus als je vaker je voordeur gebruikt, zal je huis voorzien worden van frisse verse energie waar je zelf baat bij hebt. Als een voordeur minder gebruikt wordt, heeft dat tot gevolg dat er ook minder energie de woning binnen kan komen. Een voordeur die helemaal niet gebruikt wordt en bijvoorbeeld dichtgebouwd is, kan zelfs zorgen voor stilstand op verschillende levensgebieden waarin je juist vooruit zou willen komen. 

Een voordeur draai je op slot, of in ieder geval kan er niemand zomaar binnen komen. De achterdeur is meestal van het slot of staat in de zomer zelfs open. Het is in dat geval lastig om het bezoek te zeggen dat het nu niet goed uit komt. De buurvrouw die even komt kletsen, staat namelijk al binnen. Daar neem je toch de tijd voor, terwijl je werk om die deadline aan het schreeuwen is, of je eigenlijk lekker net een half uurtje de tijd voor jezelf hebt. Iemand die bij de voordeur aanbelt en nog niet binnen is, daar zeg je makkelijker tegen dat het nu niet gelegen komt. Jij houdt op die manier de regie en bepaalt wie er binnen komt en wie niet. 

De voordeur staat bij Feng Shui ook voor de elementen water en metaal. Water van helderheid en van de frisse stroom energie die erdoorheen mag stromen. Metaal van het scheiden van binnenwereld en buitenwereld, en van het aangeven van grenzen.

en dan het vegen van je stoepje..
Om frisse en verse energie te krijgen, moet de energie bij de voordeur zich niet door het onkruid of de overgroeide voortuin hoeven woekeren. Ook niet door de onpersoonlijke rommel op straat en de vieze stoep. Daar wordt het niet fris van. In het Engels is er een prachtige uitdrukking voor; Curb appeal. Vrij vertaald betekent dit, de aantrekkingskracht van je huis vanaf de stoep gezien. 

Dus, pak je bezem en een emmertje sop! Onze oma’s deden het ook al! En die hadden waarschijnlijk nog nooit van Feng Shui of energie gehoord.. Even het stoepje boenen. Hup hup de bezem erover en het onkruid eruit! Je wordt er zelf vrolijker van, als het er fijn en prettig uitziet. Een bezoeker zal ook met meer eerbied en respect je woning betreden, als je zorg en aandacht hebt besteed aan de voordeur. Leuke pot met bloemen erbij, zo laat je zien dat je ook respect hebt voor jezelf. Dat is nog eens lekker thuiskomen!

Succes!

Liefs, Melati

Tips voor als je de voordeur nu eigenlijk niet gebruikt

1. Doe hem af en toe gewoon even open om bijvoorbeeld het stoepje te vegen, onkruid te wieden of de deur schoon te maken.

2. Ga eens een week lang bewust via de voordeur naar binnen en naar buiten. Voelt het anders?

3. Draai de achterdeur op slot. Zo moet die buurvrouw aanbellen bij de voordeur. Even wennen? En hoe voelt dat voor jou?

4. Ruim het op. Kan je niet bij de voordeur komen omdat er aan de binnenkant allemaal spullen liggen? Vraag je af waarom die spullen daar als een obstakel liggen. Wat zijn dat voor spullen en waar staan ze voor? Wat uit het verleden mag je loslaten? Of wat zit er jouw carrière in de weg? Heb je nog ergens verdriet over, of gaat het niet goed op financieel gebied met je? Hoe zou het
voelen als het op deze plek opgeruimd zou zijn? Lekker schoon en fris geverfd, opdat er alleen nog maar mooie energie naar binnen kan stromen en jou kan voeden. Probeer het eens op te gaan ruimen. Je hoeft niet meteen het hele huis te doen, start gewoon met deze plek. Begin meteen vandaag. Zijn het spullen die weg mogen, breng ze dan meteen weg. Naar de stort of naar de kringloop. Rommel staat voor een stagnatie in energie. Daar waar de stofnesten zich ophopen, kan het niet lekker stromen in je leven.

Meld je aan voor de
nieuwsbrief vol
Feng Shui-tips

Ontvang 10 keer per jaar fijne Feng Shui-tips voor je huis en levenBedankt voor je aanmelding!