Artikel in Buitenleven 2021-08
Bron: Buitenleven / Esther Derks

Download het artikel als PDF (1.3 MB)

Feng Shui voor kamerplanten

Kamerplanten maken je huis gezellig, stralen rust uit en brengen je in verbinding met de natuur. Maar wat is eigenlijk de beste plek voor jouw groene huisgenoten? En hoe breng je jouw oase in balans?

Melati Helmhout is Feng Shui expert en helpt mensen bij het genereren van harmonie in hun huis en daarmee ook in hun leven. Je kunt je huis namelijk zien als een spiegel van jezelf. “Kamerplanten spelen daarbij een belangrijke rol”, vertelt Melati. “De mens heeft een oer-drang om één te zijn met de natuur, maar dat lijken we een beetje te zijn vergeten. Wij kunnen wel van alles denken over onszelf, maar eigenlijk zijn we gewoon ver door geëvalueerde zoogdieren die in de natuur thuishoren. De omgeving die we voor onszelf hebben gecreëerd is vaak te kunstmatig. We zitten veel binnen, thuis en op kantoor.

Daarom is het belangrijk om natuurlijke materialen te gebruiken in huis, zoals katoen, wol, linnen, steen en hout. Door kamerplanten haal je de natuur van buiten naar binnen. Het ziet er niet alleen mooi uit, het is ook goed voor ons.”

Oosterse filosofie

Feng Shui is een eeuwenoude oosterse filosofie over de relatie tussen de mens en zijn omgeving. Alles is energie en met elkaar verbonden. Het draait onder andere om harmonie en evenwicht tussen de complementaire krachten Yin en Yang. Yin is naar binnen gerichte kracht, vrouwelijk, zacht, donker en onbeweeglijk. Yang is naar buiten gerichte kracht, mannelijk, licht, actief en vurig. Yin is de schaduwzijde van de berg en Yang de zonzijde. Ze kunnen niet zonder elkaar en wanneer ze in harmonie zijn gaat positieve energie stromen.

Licht is leven

Kamerplanten zijn meer dan een accessoire. Het zijn levende wezens die, net als jij, behoefte hebben aan licht, zuurstof, water en voeding. Voor het bepalen van de beste plek voor jouw kamerplanten is licht het belangrijkste criterium. De lichtbehoefte verschilt echter enorm per plant. Terwijl de éne plant houdt van zonnebaden, geeft de ander de voorkeur aan indirect licht of schaduw. Denk aan het oerwoud waar woudreuzen de zonnestralen opvangen en gefilterd licht doorlaten voor kleinere planten, terwijl de bodembedekkers zich terugtrekken in de schemer. Een ding geldt voor alle planten: ze hebben allemaal licht nodig. Zonder licht gaan ze dood.

Lichtinval in je huis
Onderzoek daarom de lichtinval in de je huis. Kijk goed tot waar het zonlicht direct naar binnenvalt. Vanaf dat punt gaat het directe licht over in indirect licht. Uiteindelijk gaat dit gefilterde licht over in schaduw. De hoeveelheid direct en indirect licht wordt bepaald door de windrichting waarop het raam staat. Een raam op het noorden laat niet veel licht binnen. Je kunt hier planten op de vensterbank zetten die niet veel licht nodig hebben, zoals de Kamerden (Araucaria heterophylla). Een mooi groen boompje dat lijkt op een kleine kerstboom. Verder van de vensterbank wordt het bij een dergelijk raam al snel te donker.

Een raam op het westen heeft in de namiddag en avond veel direct lichtinval en een raam op het oosten juist in de ochtend, dit is perfect voor sommige tropische planten. Deze planten hebben vaak grote bladeren, zodat ze veel licht kunnen vangen. Zoals de Gebedsplant (Maranta tricolor fascinator) met groene bladeren gedecoreerd met prachtige roze nerven en een wijnrode onderkant. De Aglaonema Light Star, met een zuurstok-roze steel, staat graag iets verder van de vensterbank, want hij houdt van indirect licht. Dat geldt ook voor de Christmas berry (Ardisia crenata), een klein boompje met donkergroene blaadjes en in de wintermaanden knalrode besjes.

De meeste cactussen zijn echte zonaanbidders en staan graag voor een raam op het zuiden, waar de zon lang en fel naar binnen schijnt. Dit geldt trouwens niet voor alle cactussoorten, dus zoek altijd op onder welke omstandigheden een specifieke plant in het wild groeit.

Een boeket bloemen op tafel geeft je een geliefd gevoel. Zodra de bloemen verwelken gaat de Yang energie over in Yin. Dode bloemen moet je zo snel mogelijk wegdoen, want ze onttrekken juist energie aan de kamer. Ze staan voor melancholie en verdriet.

Planten in de woonkamer
“Iedere kamer in huis heeft een andere functie en verlangt daardoor ook een andere energie”, vertelt Melati. “Bij een woonkamer hoort gezelligheid en verbondenheid. Hier is de energie voornamelijk Yang. Planten hebben een sterke Yang energie doordat ze leven, groeien en communiceren. Ze versterken de levendigheid in de kamer.”

Kies voor planten waar jij blij van wordt, want het is immers jouw huis. Bezoek een kwekerij of tuincentrum en kies met je gevoel. Hoe je je voelt wordt voor 95 procent beïnvloed door je onderbewuste. Daarom is het zo belangrijk om op je gevoel af te gaan. Het gaat erom dat jij je thuis en geborgen voelt in je huis.

“Planten met grote, ronde bladeren geven zachte Yang energie. Puntige bladeren geven een wat scherpere energie”, legt Melati uit. “Zet daarom nooit een cactus rechtsachter in de woning, want deze hoek staat symbool voor relaties. Je kunt daar beter twee rozen, twee dezelfde plantjes of fleurige, uitbundige bloemen neerzetten.”

Planten in de studeer- en badkamer
In de studeerkamer ondersteunt de energie van planten je bij je werk. Ze dragen bij aan goede concentratie, communicatie en een energieke geest.

“In de badkamer, mits er een raam aanwezig is, hebben planten een verzachtende invloed op de harde omgeving van tegels en metaal. Je bent daar vaak naakt en kwetsbaar”, vertelt Melati. “Kies daarom voor een plant met kleine of ronde bladeren. Door zachte elementen aan te brengen word je zelf ook zachter en liever voor jezelf.”

Planten in en keuken en slaapkamer
Zet in de keuken alleen kruidenplanten die onderdeel zijn van het kookproces, zoals basilicum en peterselie. Andere soorten planten leiden met hun actieve energie te veel af bij het creëren van een gezonde maaltijd.

En plaats in de slaapkamer liever geen plant. Hier wil je naar binnen keren en tot rust komen. In de slaapkamer is Yin energie belangrijk. De actieve Yang energie van planten werkt niet bevorderend voor het herstelproces dat tijdens de slaap optreedt.

Effect van kleur

Hoe lichter de kleuren in huis, zoals die van de muren en de meubels, hoe meer licht er wordt weerkaatst. Dit bepaalt mede de lichtintensiteit in huis. Zorg dat je de gordijnen helemaal opent, zodat er geen licht wordt tegengehouden. Heb je een heel donker huis dan kun je ook met spiegels werken die het licht van buiten naar binnen weerkaatsen. Pas dan wel op dat er geen brandpunt op de bladeren ontstaat.

Aandacht voor je plant
Door je plant goed in de gaten te houden kun je zien of ze op de goede plek staan. Rekken ze zich erg uit dan zijn ze op zoek naar licht. Droge, bruine vlekken of fletse, gele bladeren kunnen wijzen op te veel direct licht. Wil je minder direct zonlicht in je huis, dan kun je een afdak of zonnescherm plaatsen of (lei)bomen planten voor je huis die het licht filtreren. Op die manier houd je een open kijk naar buiten, maar is het licht minder fel. Je huis wordt dan in de zomer ook minder heet, waardoor je geen energievretende airco nodig hebt.

Staat je plant niet vol in de zon, maar krijgt hij toch droge, gekrulde bladeren, dan kan het zijn dat hij te dicht bij de verwarming staat of dat de lucht in de kamer te droog is. Dit los je eenvoudig op door de plant te verplaatsen of de bladeren een keer per week met een plantenspuit te besproeien.

Zet je plant niet te vaak op een andere plek, waardoor hij zich steeds moet aanpassen aan de hoeveelheid licht. Wordt in de winter een bepaalde plek te donker, dan is het wel slim om de plant te verplaatsen naar een lichtere plek. Of plaats een groeilamp op een donkere plek. Kies dan bij voorkeur voor wit licht, want daar zitten alle kleuren in van het lichtspectrum die een plant nodig heeft. Zorg wel dat je een echte LED groeilamp gebruikt. Pas op dat de plant niet tegen de lamp aangroeit en zet de lamp ’s nachts uit.

Wanneer je oog hebt voor jouw groene huisgenoten, heb je ook oog voor jezelf. En dat geeft jou en je omgeving positieve energie.

Wel Feng Shui

  • Planten met grote bladeren in de woonkamer
  • Plant in de badkamer, mits er een raam is
  • Planten in de studeerkamer
  • Plant naast de voordeur om energie naar binnen te halen
  • Fleurige bloemen op tafel

Niet Feng Shui

  • Kunstbloemen
  • Planten in de slaapkamer
  • Uitgebloeide bloemen laten staan
  • Dus ook liever geen droogbloemen
  • Cactus in de relatiehoek

TIP: Laat zonaanbidders wennen aan de zon, want ze zijn vaak gekweekt met minder zonuren.
TIP: Let op dat er binnen niets voor een plant staat dat licht tegenhoudt.

Meld je aan voor de
nieuwsbrief vol
Feng Shui-tips

Ontvang 10 keer per jaar fijne Feng Shui-tips voor je huis en leven



Bedankt voor je aanmelding!